I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, November 6, 2014

Seringgit

Assalamualaikum..

Hai.. tajuk entry kali ni agak pelik kan..kenapa?? Ada apa dengan seringgit?? Kalau nak tahu, meh baca sampai habis..

Ok..RM 1 atau orang kebanyakan panggil seringgit..seringgit, bagi orang - orang kaya pasti tak bernilai.. halahhh seringgit..ape lah sangat... tapi bagi aku, sangat bermakna.. Ia membuatkan aku teringat ketika zaman belajar.. tak kira lah ketika poli ataupun universiti..

Aku ni bukan lah berasal dari orang berada.. keluarga aku, sederhana.. tak miskin dan juga tak kaya.. biasa - biasa saja..ayah kerja sebagai pemandu syarikat, ibu pula suri rumah.. jadi, dengan gaji ayah saja tempat kami bergantung..seperti sedia maklum, gaji sebagai pemandu bukan la besar, paling tinggi pon rm 1500.. dengan gaji sekecil itu, ayah mampu menghantar ku belajar ke melaka demi mendapatkan segulung diploma dan kini sedang berusaha untuk merangkul segulung ijazah di utm..perbelanjaan ku kebanyakannya di support oleh ayah.. walaupon aku mendapat biasiswa pinjaman yayasan johor, namun masih tidak mencukupi..biasalah kos sara hidup sekarang semuanya tinggi.. kalau dulu rm50 boleh beli macam - macam.. tapi sekarang, boleh dikira bape ketul je yang dapat dibeli dengan duit sejumlah itu..

Nak dipendekkan cerita, dalam dompet aku selalu akan berbaki seringgit..bila kawan - kawan ajak keluar atau makan, ada sahaja alasan aku.. aku tak lapar lah.. tak de mood lah.. tapi sebenarnya aku malu nak bagitahu mereka aku tak de duit.. aku selalu fikir banyak kali, sama ada nak bagitahu ayah atau tidak.. dan bila aku nekad dail nombor phone ayah, nanti aku mesti padamkan nya.. sebab apa, sebab aku tak sampai hati nak meminta.. aku tahu, ayah pun bukannya ada duit.. so terpaksalah aku diamkan diri..

Kadang - kadang bila ayah tanya, "ada duit tak??" Aku mesti cakap ade... tapi naluri seorang ayah, dia tau bila anak dia ada duit dengan tak ada duit.. maybe dari segi percakapan aku, ayah dapat detect agaknya..  so  nanti ayah mesti cakap, "ada tu berapa?? Seringgit?? " ... ehhh macam tahu - tahu je.. Hmmmm

Kadang - kadang kita hidup tak selalu senang.. ada masa kita dekat atas, dan ada masanya kita dekat bawah.. namun perlu kita ingat, dengan seringgit jugak lah kita belajar untuk berjimat, dengan seringgit jugaklah kita belajar untuk memberi.. dan dengan seringgit jugak lah kita belajar erti kehidupan sebenar..

No comments: